Att göra pizza

Baka egen pizza

Det är faktiskt inte speciellt svårt att göra sin alldeles egna pizza om man så vill. Det är dessutom enkelt att anpassa den så att alla kan få precis de tillbehör man vill på sin pizza. Det svåraste med att göra en egen pizza är göra degen, och det är inte heller speciellt svårt.

Egen pizzadeg

När man ska göra en egen pizzadeg finns det en del saker som behövs. För det första krävs det mjöl, vatten, olja och salt. Det kan vara bra att tänka på att degen behöver jäsa ett tag innan man kan äta. Det går alltså inte på fem minuter att göra sin egen pizza.

När degen har jäst formar man den till den form man vill ha, och lägger den på en plåt. Efter det lägger man på önskad topping samt tomatsås om man vill ha det. Sedan är det dags att sätta in pizzan i ugnen. Ofta behöver den stå inne mellan 15-20 minuter för att bli klar. Efter det kan man börja äta!

Pizza från affären

Ett annat alternativ är att köpa färsk pizza från sin mataffär. De finns ofta i ett par olika varianter och man kan sedan lägga på mer topping om man vill. En fördel med dessa är att man slipper vänta på att degen ska jäsa. Man behöver inte heller oroa sig för att ha glömt något och maten är klar på bara ett par minuter.

Pizzasten

En sak som blivit mycket populärt under senare år är nyheten pizzastenar. Det handlar helt enkelt om att man har en slags keramikplatta som man värmer i ugnen eller grillen. På den lägger man sedan sin pizza och tillagar den. Fördelen med det här sättet att laga pizzan är att det blir mer likt de stenbottnade ugnar många pizzerior har i dag. Man får en knaprigare botten, en godare smak och en mer äkta känsla. Att värma en pizza på en ugnsplåt medför ofta att bottnen blir mjuk och mycket av smaken försvinner. Det behöver man inte tänka på när man använder sig av en riktig pizzasten. Ofta är de inte heller speciellt dyra. Om man lagar pizzan själv istället för att köpa färdig kan man i princip säga att man tjänat in pizzastenen på tre till fyra pizzor.

ashe