Att göra pizza

Pizzans historia

I dag finns det pizzerior i nästan alla svenska städer och när man frågar unga personer om deras favoriträtt kan pizza många gånger bli det svar som dyker upp. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att pizza är snabbt, enkelt, relativt billigt och dessutom kan de varieras i all oändlighet.

Ordet pizza

Det är inte helt klart hur själva begreppet pizza kom till men man tror att det dök upp under medeltiden och att det var på latin det uttalades. En romersk skald vid namn Vergilius ska ha ätit en måltid och sedan också beskrivit att man åt den, och även åt tallriken man serverade den på. Man kan dock misstänka att pizzan inte alls är som den pizza man kan förvänta sig att få serverad i dag.

Var kommer pizzan ifrån?

Precis som man inte riktigt vet var ordet pizza kommer från, vet man inte heller vart själva rätten kommer från. Det är många länder som vill vara upphovsmakare till den här rätten. De allra flesta är i dag dock överens om att pizzan kommer ifrån Italien. Det var i alla fall här man började använda en platta och sedan la man önskad topping på den. Under flera års tid har man kunnat spåra vanan att använda bröd och sedan lägga på olika saker och äta till många olika länder och det kan vara en av de saker som bidrar till att det är så pass svårt att kunna ta reda på var pizzan egentligen kommer ifrån.

Den tomatsås som i dag finns på i stort sett alla pizzor som serveras världen över var dock inget som var standard för ett par hundra år sedan. Det var faktiskt först under slutet av 1700-talet tomatsåsen blev populär. Man hade då provat tomatsås i USA och det fungerade så pass bra att det också gick vidare till andra länder. Det var först under 1800-talet som osten lades till på pizzan, och det var egentligen först då en riktig pizza började ta form. Man kan se att de flesta pizzor som fanns förr är relativt tråkiga. Det beror helt enkelt på att det inte fanns samma mängd ingredienser då som det finns nu.

Pizza i dag

I dag finns det ett stort utbud av olika pizzor att välja på. Man kan få i stort sett vilka toppingar man vill och det finns dessutom olika sorters bottnar, former och annat att välja på. I dag behöver man inte gå till pizzerian för att få med sig en pizza hem utan det finns också flera alternativ att välja mellan i frysdisken. Man kan också köpa färska pizzor i matbutiken, ta hem dem och värma i en vanlig ugn precis när man vill.

ashe