Att göra pizza

Experimentera med söta smaker på pizzan

Pizza i all världens former är en favorit hos många, stora som små. Pizza från pizzerian i all ära, men det går faktiskt att göra riktigt goda pizzor hemma i köket och då har du fördelen att själv kunna välja precis vad du vill ha på samt hur tjock eller tunn botten du vill ha. För oss med sötad tand finns det mycket att experimentera med, som pizzeriorna kanske inte riktigt riktar in sig på. Men visst, man har ju hört talas om pizzerior som till och med serverar pizza med choklad.

Pizza till efterrätt

Pizza som efterrätt kanske låter fel i mångas öron, men är det egentligen så stor skillnad på pizza och paj? Du kan göra en riktigt god pizza med choklad, nutella, frukter, nötter eller färska bär. Det finns en del recept på olika varianter om du inte vågar kasta dig ut i det okända helt på egen hand. Strö eventuellt över lite kokosflingor när du tagit ut pizzan ur ugnen. Om du har barn så är detta något som nästan garanterat kommer att uppskattas där hemma. Men just till födelsedagen är en tårta till barnkalas svårslagen då dessa går att få i alla möjliga goda smaker och med dekoration med figurer såsom enhörningar, kända Disneyfigurer, eller varför inte en bild på självaste födelsedagsbarnet?

Pizza med fruktiga smaker

Du kan även göra matigare pizzor med sötare inslag av frukter, utan att sötman behöver ta över helt. Nedan följer några goda frukter samt kombinationer som du kan experimentera med:

  • Ananas. Ananas på pizza är en riktig vattendelare och därför är det hög tid att du provar det om du inte redan gjort det. Du kommer troligen antingen att älska eller hata denna ingrediens på pizzan. Den passar bra till skinkpizzan eller på en vegetarisk pizza där du exempelvis kryddar med curry och tillsätter jordnötter.
  • Banan. På pizzan har bananen mycket gemensamt med ananasen, så du bör prova och se vad du tycker. Även här passar det bra med curry och jordnötter.
  • Päron. Päron är inte riktigt lika vanligt på pizza, men det ger en väldigt fräsch smak och passar otroligt bra till valnötter och fetaost. Det går utmärkt att toppa med ruccolasallad.

Honung

I all enkelhet ringlar du bara lite honung över pizzan, så får du en god sötma oavsett vilka ingredienser du låtit pryda din pizza med. Väl värt att prova.

Salsa till pizzan

Gör en god kall salsa att ringla över pizzan när den är klar. Du kan göra många goda kalla såser med cremefraiche, grekisk eller turkisk yoghurt som bas och smaksätta med olika kryddor, vitlök, örter, kanske lite honung, sötsur sås eller sweet chili för att få till lite sötma även här.

Nu har du åtminstone fått några inspirerande tips på hur du kan göra pizzan lite sötare, så det är bara att börja experimentera.

ashe