Att göra pizza

Så lyckas du med hemmapizzan

Många är vi som älskar pizza – så mycket att vi inte bara vill köpa det från en pizzeria, utan att vi även vill lära oss att tillaga maträtten i det egna hemmet. Just pizza är något som de allra flesta tycker om, både vuxna såväl som barn, och en stor fördel är att de kan anpassas efter just dina önskemål och smaklökar. En pizza kan egentligen se ut precis hur som helst, men grunden är alltid en krispig och tunn botten och en smält välsmakande ost.

Att göra pizza hemma är något som de allra flesta lyckas med och idag finns det praktiska pizzakit som du kan använda dig av som underlättar hela processen. Har du inte möjlighet att ta dig ut för att köpa ett kit kan du med fördel använda dig av en färdig matkasse där du själv väljer livsmedel och råvaror. På Matkassetopplistan.se hittar du alla färdiga matkassar med hemleverans i Sverige. På jämförelsesajten Matkassetopplistan.se kan du inte bara få alla ingredienser du behöver för att laga pizzan, utan du får även med smaskiga recept som gör den extra lyxig och god.

Så lyckas du med den bästa hemmapizzan

Även om det går bra att köpa färdig pizza eller använda ett pizzakit är den godaste pizzan den som bakas från grunden. Här nedan hittar du våra bästa knep för att få en pizza som är lika god som pizzan från restaurangen på hörnet.

Välj rätt typ av mjöl

Valet av mjöl har faktiskt större betydelse än man kan tro. Det bästa är att använda sig av en mjölblandning som består av högkvalitativt vetemjöl och 00-mjöl från Italien. På så sätt får du en mjölkombination som innehåller mycket gluten och som får en riktigt god smak. Tack vare 00-mjölet blir degen också mycket lättare att arbeta med.

Minska mängden jäst

Ett vanligt misstag som hemmapizza-bagare gör är att de använder sig av alldeles för mycket jäst. Din pizzabotten ska inte svälla upp, utan ska vara tunn och krispig. Därför räcker det oftast gott och väl med ca 3 gram jäst till hela fyra pizzor. Se till att degen får jäsa så länge som möjligt och helst ett helt dygn. Det ger dig en deg som är mer syrerik och den otrevliga jästsmaken kommer också att försvinna.

Skippa kaveln

Det kan kännas lockande att använda sig av en kavel för att degen ska bli så platt och fin så snabbt som möjligt, men sanningen är att kaveln förstör degen. När du använder dig av kaveln kommer du att dra ur allt syre i degen och det gör att den blir hård och tråkig. Använd istället dina händer och fingrar för att trycka ut degen, så blir botten extra fin och luftig.

ashe