Att göra pizza

Pizzans påverkan på hälsan

Under de senaste åren har pizza blivit en allt mer vanlig rätt i Sverige. Man köper färdig pizza, fryst sådan eller så lagar man egen. Men vilken påverkan har egentligen pizza på vår hälsa?

Hur kan pizza påverka hälsan?

En pizza kan påverka hälsan på olika sätt. Om man ska göra ett bröstlyft i Skåne kan pizza pigga upp lite efter operationen. Å andra sidan kan för mycket pizza vara en sak som leder till övervikt i det långa loppet. Det gäller helt enkelt att anpassas kosten efter hur mycket man rör på sig.

Är pizza nyttigt?

Det kan vara ganska intressant att testa snabbmat och jämföra hur nyttig den egentligen är. Pizza behöver inte vara onyttigt. Det beror helt på vad man bakar den av, samt på vad man lägger på pizzan. Samma sak gäller givetvis för till exempel hamburgare. Äter man pizza någon gång ibland behöver man inte vara orolig för att det ska påverka hälsan negativt alls. Det kan snarare vara tvärtom. När man äter gott kan kroppen och sinnet må mycket bättre.

Kan man göra rätten nyttigare?

Det går faktiskt att skapa nyttiga pizzor om man så vill. Man kan till exempel göra en pizzabotten av fullkornsmjöl och använda en magrare ost. Man kan också lägga på mer fettsnåla alternativ som svamp eller ruccola.

ashe