Att göra pizza

Pizza och dryck

Pizza är en rätt som uppskattas och älskas av många, och särskilt bland barn är den en vanlig favoriträtt. Men hur uppkom pizzan egentligen, och hur tog den sig till Sverige? I den här artikeln ges också tips på vad som passar att dricka till pizza.

Pizza är en mycket gammal mattradition då man redan på forntiden blandade sädeskorn och vatten, vilket sedan gräddades på en häll. Detta ojästa tunnbröd var det första brödet människan bakade. Senare upptäckte man i Egypten jäst, och då utvecklades brödet till att bli mer luftigt och lättsmält. Några hundra år före Kristus började man i Grekland att toppa sina tunnbröd med olivolja och bladgrönt. Först på 1600-talet blev det vanligare att toppa brödet, och den traditionella toppingen med tomatsås och mozzarella, gjord på mjölk från buffel, började bli vanligt på 1800-talet.

I Sverige gjorde pizzan sin entré 1968, på en restaurang. Ett år senare öppnade den första pizzerian i Sverige, Pizzeria Piazza Opera i Stockholm, och sedan har det kommit allt fler pizzerior. I dagsläget finns det närmare 4000 pizzerior runt om i landet.

Drycker till pizza

Fruktigt och lite sött vin passar bra till pizza, både rött, vitt och rosé. För en extra lyxig pizzamiddag kan man med fördel servera prosecco eller något annat gott mousserande vin. Förutom vinet är även läsk och öl vanliga drycker till pizza.

ashe