Att göra pizza

Världens mest omtyckta pizzor

När det kommer till att göra hemlagad pizza så finns det massvis med sätt att göra det på. Man säger oftast ”the sky is the limit”, men i detta fall så är det faktiskt ditt kök som sätter ribban för hur långt du kan gå med din hemlagade pizza. Beroende på kökets innehåll så kan möjligheterna variera något enormt. Om du är redo att ta din matlagning till en ny nivå så är ett förbättrat kök ett bra första steg. Investera i en vedugn, en ny köksblandare eller kanske en induktionsspis för att utveckla dina maträtter än mer.

Vedugn eller inte, här följer några av världens mest populära pizzor som du antingen kan välja att laga hemma eller att äta på restaurang.

Chicago-Style Deep Dish Pizza

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet kom napolitanska invandrare till USA på jakt efter ett bättre liv. Strax efter, 1943, hade deras ättlingar, Ike Sewell och Ric Riccardo, öppnat Pizzeria Uno i Chicago och serverade en ny sorts pizza med flera lager ost, kött och tomater och en krispig skorpa. Pizzan är tjock, hjärtlig och krispig och utgör en ostliknande och klibbig godbit för pizzaälskare över hela världen.

Inte längre en invandrartradition, Chicago-style Deep Dish pizza är nu en av Chicagos kulturella och kulinariska ikoner. Maträtten är inte bara populär i Chicago utan över hela världen, och dess popularitet framgår av det faktum att det till och med finns en National Deep Dish Pizza Day, som firas varje år den 5 april.

Quattro Formaggi

Quattro formaggi är en italiensk pizza toppad med fyra sorters ost, precis som namnet antyder. Traditionellt bör ostarna vara mozzarella och tre andra lokala ostar, beroende på regionen, såsom gorgonzola, Fontina och Parmigiano-Reggiano.

Kombinationen av ostarna ger pizzan en ovanlig, unik och rik smak som älskas av ostfanatiker över hela världen.

New York-Style Pizza

New York-Style pizza är en stor, tunn pizza som utvecklades från den klassiska napolitanska pizzan som togs till New York City av italienska invandrare under början av 1900-talet. Pizzan gjordes för första gången i samband med öppnandet av USA:s första pizzeria, kallad Lombardi’s, där ägaren Gennaro Lombardi serverade ovanligt stora och breda pizzor.

När de är skivade är bitarna också mycket stora och breda, medan skorpan är krispig, men ändå vikbar för enklare och snabb konsumtion (on-the-go). Vissa hävdar att skorpans unika struktur beror mycket på mineralerna som bara finns i New York Citys kranvatten. Traditionellt sett är pizzan toppad med mozzarella och starkt kryddad tomatsås (olivolja, tomater, vitlök, socker, salt, oregano, krossad röd paprika, basilika), medan de extra ingredienserna som grönsaker eller korv läggs ovanpå osten.

ashe