Att göra pizza

Håll dig till originalet när du lagar italienskt

Ett av världens absolut mest populära kök är det italienska köket. Oavsett var i världen som du befinner dig kan du hitta italienska restauranger och pizzerior. Med detta följer olika lokala varianter av det italienska köket. Vissa av dessa är spännande upplevelser men de är ärligt talat få. I de flesta fall är de lokala versionerna av italiensk mat inte en särskilt angenäm upplevelse. Framförallt har de lokala Italieninspirerade maträtterna sällan några större likheter med det italienska originalet. Den svenska Hawaiipizzan, med bland annat ananas och jordnötter bland ingredienserna, är ett lysande exempel på hur det kan gå riktigt fel när man skapar lokala varianter av klassiska italienska maträtter.

Vikten av att hålla sig till originalet

När man lagar italiensk mat bör man hålla sig så nära originalet som är möjligt. Ska man själv försöka sig på att baka en italiensk pizza ska man hålla sig till de klassiska pizzorna som t ex Margherita, Marinara eller Capricciosa. Smaken i dessa pizzor är oöverträffbar.

Samma regler gäller när man kokar italiensk pasta. Ska man laga en italiensk pastarätt bör man använda sig av riktig italiensk pasta i form av Barillas bandpasta som har en helt annan smak och konsistens än svenska snabbmakaroner. En pastarätt baserad på pasta från Italien är en helt annan smakupplevelse jämfört med en pasträtt där man använt sig av lokala pastaversioner.

Enkelt att hitta bra ingredienser

Idag är det dessutom enkelt att finna bra italienska ingredienser. Du behöver inte längre vända dig till en specialaffär som importerar bra produkter från Italien. Även de stora matkedjorna och den lokala närbutiken har bra italienska produkter. Du finner genuin italienska pasta, italienska tomater på burk, parmesanost och italienska kryddor i de flesta butiker. Och vinet handlar du snabbt och enkelt på Systembolaget där det finns ett varierat och prisvärt utbud av italienska viner.

ashe