Att göra pizza

Pizzans väg till Sverige

Pizzan kan vara världens äldsta maträtt, det finns påvisat att den tillverkades redan under forntiden. Under den tiden krossades sädeskorn av havre och korn, lades i vatten där blandningen blev ihop till en smet för att därefter tillagas på en stenhäll eller över en glöd. Smeten stelnade och blev fast; på så vis var den första ojästa plattan upptäckt.

Pizzans utveckling

Med tiden ersättes havren och kornet av vete och när egypterna började använda jäst blev brödet mer luftigt och lättsmält och det var troligtvis här som den nuvarande pizzadegen började tillverkas. År 500 f.Kr började antikens greker baka bröd i runda platta former – dessa tunnbröd tillagades på heta stenar, man toppade brödet med färska kryddor, gröna blad och olivolja från Medelhavet. På 1600-talet var pizzan fortfarande begränsad till länderna kring Medelhavet, men toppning av olika slag blev populärt till exempel vitlök, kryddor och ister. Tomatsås började användes i Italien i början av 1800-talet.

Bästa pizzabagaren i Italien?

Det finns en myt som säger att pizzan vi känner till i dag skapades 1879 när Umberto II och drottning Margherita lät tillkalla Don Raffaele Espisito en känd neapolitansk pizzabagare. De hade hört att han och hustrun Rosa Brandi bakade den bästa pizzan i Neapel. Paret hade tre olika pizzor: Pizza Mastunicola Pizza alla Marinara och Pizza Margherita.

Pizzans ankomst till Sverige

År 1968 kom pizzan till Sverige och restaurang Östergök i Stockholm började servera pizzor på sin meny. Den allra första pizzerian Sverige var Giuseppe Sperandio och efter det öppnades fler och fler pizzerior runt om i landet. Hur omtyckt pizzor är i dag vet alla, och numera finns det många smaker att välja mellan, och nästan alla har sin favoritpizza. Numera kan du köpa hämtpizza i nästan alla små orter och pizzahandlare kan köpa egna snygga specialdesignade stämplar med butikens namn för att kunna stämpla på pizzakartongerna och andra foldrar som exempelvis prislistor.

ashe