Olika pizzasorter

Marinara, Quattro Stagioni, Cacciatore och Calzone

Det finns väldigt många olika pizzasorter att välja mellan på pizzerior och restauranger. I den här texten tar vi upp några av de klassiska pizzorna som ofta finns i de lite högre priskategorierna. En pizza kan varieras i det oändliga och det märks inte minst när det kommer till de här pizzorna.

Calzone

I det italienska köket är calzone egentligen inte en pizza. Det är en helt egen maträtt, som inte alls tillhör pizzor. Den sanna neapolitanska pizzans förening, Associazione Vera Pizza Napoletana bedyrar att det bara finns riktig pizza i Neapel. Den äkta pizzan har bara två varianter enligt den här föreningen. De riktiga pizzorna är Margeritha med mozzarella, basilika och tomat samt Marinara med olivolja, vitlök samt oregano.

Calzone är en inbakad pizza och dess namn betyder egentligen strumpa på italienska. Det är just inbakningen som gör den annorlunda mot andra pizzor och all fyllning ligger inuti den. Ofta består fyllningen av tomatsås, ost och skinka.

Marinara

En marinara ska ha vitlök, oregano, tomat och olivolja. I den här pizzan ska det enligt traditionen alltså inte vara någon ost. Man kan ibland kalla den för pizza från havet men den innehåller enligt tradition ingen fisk eller produkt från havet. I Italien kallas den ofta för ”Frutti di mare”. Den fick sitt namn just eftersom många sjömän åt den och i Sverige sägs det att Marinara är den pizza sjömän i marinor runt om i Sverige ätit allra längst. Just i Sverige har pizzan helt felaktigt ofta både musslor, räkor och krabbor på sig. Ibland kan det också finnas sardeller med mera på den.

Quattro Stagioni

Quattro Stagioni betyder egentligen fyra årstider på italienska och i Sverige kommer namnet av att pizzan innehåller fyra olika toppingar som var och en ska täcka en fjärdedel av pizzan. Förutom detta innehåller pizzan tomatsås, ost och skinka.

Pizzans mitt märks alltid ut med ett eller flera kronärtskockshjärtan. De fyra ingredienserna på pizzan brukar vara musslor, räkor, skinka och champinjoner. Det gäller dock inte i Italien. Där innehåller Quattro Stagioni nämligen precis samma ingredienser som en helt vanlig capricciosa, vilket är en smula intressant.

Cacciatore

Det här är en av de mer ovanliga pizzorna i Sverige. På vissa orter är den dock mycket populär. Namnet betyder från början jägare och det kanske inte riktigt stämmer överens med dess innehåll. Toppingen på den här pizzan består traditionellt av salami, kapris och oliver vid sidan av den klassiska tomatsåsen och osten. Ibland kan man också se den här pizzan med någon form av fisk eller skaldjur istället för salami. Det kan också förekomma att den toppas med tofu för att bli vegansk eller vegetarisk om en kund så önskar.

ashe