Olika pizzasorter

Pizzor med konstiga toppingar

Man kan inte komma ifrån att Italien är det land pizzan kommer från. Lika lite kan man missa att det utvecklas nya pizzasorter över hela världen, varje år. Varje land och stad kommer på något nytt att lägga på pizzan och vips är en ny specialvariant född. Men hur ser pizzatoppingen ut runt om i världen? Det tittar vi närmare på här.

Ärtor, ägg, korv och annat

Kan man verkligen ha ärtor på en pizza? Ja, i Brasilien är det standard att använda gröna ärtor som topping på pizzan. Ofta tillsammans med någon sås och något kött. I Frankrike kan man, tro det eller ej, finna pizzor med stekta ägg på. Det är rent av en av de vanligaste pizzorna. Om man är ute efter lite mer knaprig topping är det Kina man ska besöka. Här finns det nämligen en pizzasort som toppas med små skorpor av minikorvar.

I Italien har det också blivit vanligt att lägga potatis och spenat på pizzan. Ibland läggs sakerna tillsammans, och ibland separat på olika pizzor. Potatisen används ofta för att skapa en lite nyttigare pizza som har en annan smak än de traditionella varianterna. För den som vill ha en riktigt god pizza med godistema går det också att köpa pizzor toppade med bland annat Nutella.

Udda pizzor i Sverige

Även i Sverige har de lite mer udda pizzorna börjat dyka upp. Det finns till exempel pizzor för närmare 1000 kronor som toppas med kaviar, ätbart guld med mera. Även här finns det möjlighet att köpa pizzor med chips, chokladkräm och en hel del annat. Det har också blivit populärt att låta kunderna själva bestämma vad de vill ha på sina pizzor. Det finns många fördelar med just det. Om alla i en familj själva kan bestämma vad de vill ha på pizzan är det större chans att alla kan äta på samma ställe. Samma sak gäller för allergiker. Pizzerian kan också få chans att hitta nya smakkombinationer på pizzan som de inte tänkt på tidigare. Med andra ord innebär möjligheten att låta kunden designa pizzan en hel del positivt för pizzerian. Ofta blir det inte heller någon extra hög kostnad, speciellt inte om man låter en basbotten med deg och tomatsås kosta en sak, och alla tillbehör kostar extra.

ashe