Olika pizzasorter

Panpizza

En av alla de varianter som finns på pizza är just panpizza. Den här pizzan har en tjockare botten än vanlig pizza och den tillagas i en form eller långpanna. Det är genom tillagningssättet pizzan fått sitt namn. Varianten är allra vanligast i USA i dag, men även panpizza kommer från början från Italien. I USA kan man finna en pizza som kalla siciliansk pizza och troligen är det den här varianten som är mest lik den panpizza som importerades från början. Det är också den panpizza som är mest lik den man i dag kan finna i Sverige. Pizzan är delad i fyrkanter och har en tjock botten. Den tillagas i en ugnsform, och alltså inte direkt på pizzaugnens botten.

Det var tidigare vanligt att man toppade den här typen av pizza med starka ostar, lök, ansjovis, tomater och liknande. I dag förekommer det flera olika varianter av panpizzor och de allra vanligaste typerna av normala pizzor finns också som panpizzor.

En sak som skiljer panpizzor från vanliga pizzor annat än formen och tjockleken är också ingrediensernas placering. På en vanlig placering lägger man först på en ostsås, sedan topping och sist ost. På en panpizza lägger man dock på såser uppe på osten. Toppingen ligger alltså direkt på pizzans botten.

Frasiga kanter och runda pizzor

När det gäller panpizzor brukar bottnar och kanter ofta vara ganska mjuka. Men genom att olja in formen och grädda pizzan två gånger kan man få relativt knapriga kanter på den. Under de senare åren har det också blivit mycket populärt att baka panpizza i stekpanna. Ofta används gjutjärnspannor med hög kant. Hela stekpannan ställs sedan in i ugnen, och sedan serveras pizzan i den.

Panpizza i affären

Vem känner inte igen de klassiska Billys panpizza? De finns i de allra flesta affärers frysdiskar. De finns i flera olika smaker, men bara i en storlek. Den här panpizzan har också en tjockare botten och en rektangulär form. Det gör det lätt för en familj att kunna äta panpizza hemma oavsett om det är till lunch eller middag.

Mindre pizza, större mättnad

När man beställer en panpizza är den ofta lite mindre i storlek än vanliga pizzor. Men man behöver inte vara orolig för att inte bli mätt, trots att storleken inte är som den man är van vid. Den tjockare bottnen gör att man verkligen blir mätt, och mättnaden håller i sig ett bra tag!

ashe