Blandat om pizza

Pizzan i Sverige

I dag är det inte något speciellt med att köpa pizza. Var och varannan person och familj köper pizza till lunch, middag eller helgmys. Det är kanske inte så konstigt. Pizzan är ett relativt billigt alternativ när man jämför mängden mat och mättnadskänsla med till exempel en hamburgarrestaurang.

I Sverige finns det i dag pizzerior även i mindre byar och i städer kan det rent av finnas flera stycken. De allra första pizzorna i Sverige serverades dock inte på pizzerior utan på vanliga restauranger. Det skedde år 1947. Restaurang Sjöhagen i Västerås samt Frati i Stockholm var de som var först ut med den här helt nya maträtten som snart skulle ta rejäla kliv in i svenskarnas liv. Det var faktiskt inte förrän år 1969 som den första rena pizzerian öppnade i Sverige. Den hette Pizzeria Piazza Opera och låg på Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Då serverades endast pizza på pizzerian och inte som i dag hamburgare, korv, kebab och andra rätter.

Allt eftersom började pizzakulturen också sprida sig utanför Stockholm till andra större städer. Det innebar att en större del av den svenska befolkningen fick chans att smaka den nya delikatessen.

ashe