Blandat om pizza

Är pizza onyttigt?

Många menar att pizza bara är onyttig skräpmat som egentligen inte borde serveras. När det gäller skolmatsalar ska pizza absolut inte förekomma i någon form. Men är pizza verkligen så onyttigt?

Degen och osten

Det många fastnar i är att pizzans botten samt all ost är onyttigt och onödigt fett. Generellt sett innehåller dock pizzans deg inte mycket mer fett än till exempel en vanlig smörgås. Ost är nyttigt i lagom mängd, och om man annars inte äter så mycket ost, är pizzan inte speciellt ohälsosam. Det är inte speciellt många som gnäller på att människor äter en ostsmörgås, men en pizza som i princip är en varm ostsmörgås, har många något emot.

Hur pass onyttig pizzan är beror många gånger på vad man faktiskt väljer att lägga på den. Det finns väldigt många olika tillbehör att välja mellan och de kan vara mer eller mindre nyttiga. Om det är just nyttigheten man oroar sig för går det att beställa pizza med fullkornsbotten, och man kan också välja att få en mindre mängd ost på pizzan. Tomatsåsen gör för det mesta varken från eller till. Om man tycker att pizzan är för fet gör man helt enkelt rätt i att inte beställa extra ost, feta tillbehör som tonfisk med mera. Man kan istället välja nyttigare saker som kronärtskocka, olika köttbitar, eller kanske bara en enklare pizza med lite svamp, räkor eller ananas. Ju mindre tillbehör man har på sin pizza, desto nyttigare blir den generellt sett.

Om man inte bryr sig om pizzans nyttighet är det bara att lägga på allt man tycker om, t.ex. pommes, extra såser, kebab och annat som faller en i smaken.

ashe