Blandat om pizza

Några intressanta fakta om pizza

Det finns en hel del att veta om pizza, och de allra flesta känner nog till att den härstammar från Italien och att de allra flest pizzor äts på söndagar. Men det finns en hel del annan intressant fakta som kan vara roligt att veta. Här i artikeln tar vi upp en del av dem. Många vet till exempel inte att flera skådespelare varit aktiva inom just pizza innan de blev kända.

Pizza för alla

Pizza är ett av de livsmedel som faktiskt går att anpassa så att alla kan äta det. Glutenintoleranta, laktosintoleranta, vegetarianer, veganer, barn, vuxna osv. kan alla äta pizza. Bottnen går att anpassa för alla och när det gäller tillbehören kan man lägga på precis vad man vill. Under senare tid har det också blivit populärt att skapa pizzor för djur! Det finns till exempel pizzor för hundar och katter. De har en annan typ av botten, och tillbehör som är hälsosamma för djuren.

Datorbeställning

I dag är det inga konstigheter att beställa en pizza online. Men många vet inte om att det faktiskt beställdes en pizza via dator redan år 1974. I Michigan State hade ett språklaboratorium utvecklat en talande dator, och den behövde testas. Testet blev då att beställa en pizza och på den skulle det finnas svamp, skinka, korv och pepperoni. Pizzan beställdes från en lokal pizzeria och försöket blev framgångsrikt.

Börja med pizza

I dag finns det fortfarande pizzabud, dock främst i större städer. Vem som helst kan i regel arbeta som detta. Något många inte känner till är dock att flera kända skådespelare arbetat som just pizzabud. Stephen Baldwin och Bill Murray samt Jean-Claude Van Damme har alla varit aktiva inom det yrket innan de så småningom blivit skådespelare. Det går alltså att bli känd även om man börjar med lite mindre glamourösa yrken, till exempel inom pizzabranschen.

ashe