Att göra pizza

Pizza time

Pizza är sannolikt bland det bästa som finns. En uppfinning i klass med hjulet och penicillin. Folk kanske inte skulle erkänna det om man frågade dem på stan men innerst inne skulle nog de flesta kunna hålla med om detta. Det finns inte mycket som slår en riktigt bra pizza. En pizza i goda vänners lag, dessutom – det är himmelskt.

För att få avnjuta pizza så ofta som möjligt gäller det att hitta tillfällen i livet och vardagen där det passar. Man vill ju inte råka koppla ihop pizzaätandet med tråkiga aktiviteter. En sådan negativ association skulle vara väldigt tråkig. Det skulle kort sagt göra pizzakonsten illa. Låt oss tänka på några goda tillfällen.

En bakissöndag efter en lång och sen utekväll är förstås en klassiker. En annan är att köpa med sig en pizza och sedan gå och sätta sig i en park. Hemma framför en film en fredagskväll med familjen är inte bara svårslaget utan även väldigt bekvämt. Eller varför inte efter fotbollsträningen.

Men det finns även andra mer oväntade tillfällen då en pizza kommer väl till pass. När exempelvis frugan (eller kanske flickvännen eller fästmön) är iväg på sin baby shower är pizza helt rätt. Det kanske låter märkligt men tro mig – grabbarna kommer bli överlyckliga. Kombinera pizzan med en riktigt klockren flaska italienskt vin och du är hemma. Ni kan skåla för bebisen.

Viktigt är förstås att välja rätt pizza. Som med allt annat här i livet varierar pizzorna i kvalitet. Lägg tid på att testa dig fram. Beta av varenda pizzeria i ditt närområde. Försök att inte lita alltför mycket på vad andra tycker eller vad du läser på internet. Ibland är den allmänna opinionen den sämsta av opinioner. Kanske du kommer lyckas lokalisera en pärla som blir din och bara din. Då kommer du kunna bjuda nära och kära på något riktigt gott.

Försök att inte dricka alltför mycket vin när du testar dig fram. Om vinet är alltför gott (eller starkt) är det lätt hänt att pizzan verkar godare och smakrikare än vad den i själva verket är. Man vill ju inte att det ska uppstå pinsamma situationer där man står och hävdar att man hittat den ultimata pizzan och folk tycker att den smakar illa. Det vore ju förödande för ens rykte som pizzakännare.

Ett besök till Italien kan också vara en god investering av ens tid, om man verkligen vill få koll på pizza. Därefter kan man jämföra sina smakupplevelser därifrån med dem på hemmaplan. Ett beprövat knep är att ständigt ha med sig anteckningsblock och penna (eller varför inte en smartphone) och dokumentera det man är med om i matväg. Det är lätt att man glömmer annars och det vill man ju inte. Pizzan är värd ansträngningen.

ashe