Olika pizzasorter

Capricciosa, Hawaii och Margeritha

Capricciosa

I Sverige är Capricciosa en av de allra mest kända pizzorna. På pizzan finns det svamp, ost, skinka och tomatsås. Det är oftast champinjoner, ibland färska som läggs på pizzan som topping. I Italien är det dock lite annorlunda. Där har den klassiska toppingen på en svensk Capricciosa lagts på en Quattro Stagioni och på en Capricciosa ligger istället prosciutto, kokta ägg samt kronärtskocka.

Hawaii

Pizzan Hawaii uppfanns tidigt. Sam Panopoulus föddes i Grekland, men startade sedan upp en pizzeria i Kanada. År 1962 komponerade han ihop pizzan Hawaii som sedan kom att bli en av de mer populära varianterna världen över. På pizzan ligger klassisk tomatsås, ost, skinka samt ananas. Just ananasen har under senare år kommit att bli ett ganska stort diskussionsämne. Antingen gillar man ananas på pizza, eller så hatar man det. Många gånger är det dock burkananas som används istället för färsk sådan.

Margeritha

Om man vill äta den kanske mest kända varianten av pizza bör man välja en Margeritha. I Sverige är det efter Marinara den näst äldsta pizzan, men just Marinara är i princip okänd i landet. Margeritha komponerades ihop av en alldeles speciell anledning år 1889. I Neapel skulle bagaren Raffaele Esposito få besök av kungen och då valde han att skapa den här pizzan. Tomatsåsen för det vita, basilika för det gröna och mozzarella för det vita. Det skulle symbolisera de tre färgerna i den svenska flaggan. Det är också drottningen Margeritha som givit pizzan sitt namn.